Övervikt

Det finns en orsak till att du väger för mycket och det finns ett nära samband mellan mat och känslor. Fett och socker påverkar hjärnan på ett mycket direkt sätt. Det lugnar och gör att vi mår bra och kan i vissa fall vara en direkt ersättning för till exempel kärlek.

Samtalen handlar först och främst om att ta reda på varför vi äter för mycket, om vi till exempel tröstäter, äter för att vi är uttråkade eller kanske använder vår övervikt som ursäkt för att vi inte kan hitta en käresta, ett nytt jobb eller nya vänner. Därnäst måste vi erkänna att oavsett vilka problem vi har kan vi inte lösa dem med mat. Tvärtom kan maten skapa nya problem.

Därför gäller det att ta itu med de lustar, den längtan eller de problem vi försöker tillfredställa, dämpa eller lösa med mat – i stället för att bara äta och äta. Först och främst är det dina tankar och känslor det handlar om och inte bara hur mycket du äter eller hur lite du motionerar.

Övervikt beror på vanor som ligger så djupt i oss att de har blivit en del av vår personlighet. Och om vi ska ändra på dem måste vi också ändra på de tankar vi har om oss själva och därtill krävs psykoterapi.

Att äta för mycket kan jämföras med drogberoende. Och avvänjning kan vara lika svårt som att sluta röka eller dricka. Därför behöver man hjälp.

Ett annat skäl till att kombinera en omläggning av kost och motionsvanor med psykoterapi är att det krävs energi och motivation att förändra vanor. Vi har behov av psykisk energi om en bantningskur ska lyckas. För att hålla den nya vikten krävs både att vi ändrar vår livsstil och det sätt vi tänker och handlar på. Om det är för mycket annat som trycker, stressar eller belastar oss, så kan vi inte mobilisera den kraft som behövs för att ändra våra vanor och gå ner i vikt.

Man ska gå ner i vikt för sin egen skull och för att man funnit ett annat sätt att tackla problem på. Kort och gott: för att man helt enkelt inte längre behöver eller vill vara överviktig. Vi erbjuder individualterapi och/eller gruppbehandling för dig som vill ha hjälp med att gå ner i vikt.

Välkommen att ta kontakt!

0522-125 00

 

Copyright © 2018 Bohusläns kurator och psykoterapimottagning | all rights reserved